naar nieuws

Het kwartaalmagazine van onze Franstalige zusterorganisatie Financité werd al 12 jaar ingevoegd in La Libre Belgique. Nieuwe voorwaarden die de krant oplegt om deze samenwerking voort te zetten, ondermijnen de redactionele onafhankelijkheid van het tijdschrift. Financité heeft daarom besloten om de samenwerking te beëindigen.
 
"FINANcité weigerde een vermelding van Bank Degroof te verwijderen. En La Libre Belgique weigerde vervolgens dit nummer van FINANcité magazine te verspreiden. In deze omstandigheden kan de samenwerking volgens Bernard Bayot, directeur van Financité niet langer doorgaan,”  zo schreef de krant Médor in een artikel dat gisteren is gepubliceerd.

Het tijdschrift FINANcité bestaat sinds 2006. Oorspronkelijk was het doel van het magazine vooral objectieve informatie over de ethische financiële producten op de Belgische markt te geven. In de loop der jaren was het tijdschrift FINANcité uitgegroeid tot een reflectie over de financiële wereld in haar huidige vorm en de verantwoordelijke, inclusieve financiële wereld waar de organisatie voor staat.

Ook de samenwerking tussen het magazine Financité en La Libre Belgique begon in juni 2006. De krant profiteerde hiermee van een redactionele aanvulling, terwijl Financité een extra distributiekanaal had.

De relaties verslechterden in september 2017 toen Financité haar 47e uitgave "Waarom hebben de rijken gewonnen?" uitbracht met een foto van Albert Frère op de cover.
Op verzoek van La Libre Belgique is elke verwijzing naar het dagblad verwijderd van de website van Financité en in de volgende nummers van het tijdschrift. In nummer 48 (“Coöperaties, een reactie op uberisation?”), vroeg La Libre Belgique Financité om de titel van een van de artikelen te veranderen.

Bij nummer 49 (“Is de openbare dienst dood?” - maart 2018), eiste La Libre Belgique dat  een brief van lezers zou worden verwijderd waarin wordt verwezen naar "ongelijke lonen". Ook mocht de naam van een Belgische bank die in kernwapens investeert niet vallen. Omdat, jawel, die bank vertegenwoordigd werd in de Raad van Bestuur van La Libre Belgique. Financité heeft geweigerd aan deze vereiste te voldoen omdat het de meest elementaire redactionele onafhankelijkheid van het tijdschrift en daarmee de vrijheid van meningsuiting ondermijnt.

Een onafhankelijke stem die analyseert, debatteert en uitdagingen aangaat in en rond de financiële sector  is meer dan ooit onmisbaar. Door deze samenwerking stop te zetten, eist Financité transparantie. Hiermee sluit Financité uiteraard de 60.000 lezers van La Libre Belgique af. Via de campagne "Voor vrije informatie steun ik Financité Magazine" zet de burgerbeweging in op de inzet van iedereen om deze vrijheid van meningsuiting te verdedigen en het de middelen te geven om zich via andere kanalen te ontwikkelen.