De Tijd is niet meteen een medium dat vaak op dezelfde golflengte zit van FairFin, om het zacht uit te drukken. We waren dan ook bijzonder aangenaam verrast door het opiniestuk ‘Geld stinkt niet’ van Stefaan Michielsen op 27 juni in De Tijd. Aanleiding van het opiniestuk waren de nieuwe onthullingen in de zogenaamde Panama Papers. Daarin komen ook de praktijken van ABN Amro en ING België ter sprake. De commentaar van Stefan Michielsen wat niet mals.
We citeren: ‘ De Nederlandse overheid bezit nog altijd een meerderheidsbelang in ABN AMRO, maar weet blijkbaar niet wat die bank allemaal uitspookt. Het gaat nochtans om meer dan enkele stuivers. In dit betwiste geval is er een lening van 100 miljoen dollar mee gemoeid. En het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, dat de constructie mee opzette, vond zelf dat er een geurtje aan zat want het maakte bij de financieel toezichthouder op de Maagdeneilanden melding van mogelijk witwassen en fraude. Bij ABN AMRO zelf waren echter geen alarmbellen afgegaan. Het zaakje stonk uren in de wind, maar de bankiers hadden blijkbaar hun neusknijpers opgezet.’
En over ING België:’ De praktijken die ING België via zijn Zwitserse bijhuis bezigde, staan haaks op de verklaringen van de toplui van de bank, twee jaar geleden in een parlementaire commissie, dat ING België avers staat tegenover belastingparadijzen en offshorestructuren. Het is een voorbeeld van ‘luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden’. Als er makkelijk geld te verdienen valt, worden de mooie principes nog altijd gemakkelijk opzijgeschoven.’
Frank Vanaerschot (inhoudelijk coördinator van FairFin) voegt er nog aan toe: ‘"Na alle grote schandalen die er in de laatste jaren bij banken geweest zijn en waar toen reeds duidelijk was dat het centrale probleem erin bestaat dat interne controle mechanismen van banken gebrekkig zijn en vaak door het management genegeerd worden. Ondertussen vinden toezichthouders het ook niet de moeite om strenger te controleren of in te grijpen. Een eigen analyse van de problemen met deze controlemechanismen aan de hand van enkele schandalen uit de laatste jaren vind je in het artikel Banken boven de wet.
En dus schoten ook wij in actie bij de nieuwe onthullingen en daarbij grepen we niet naar de pen maar naar de Bankwijzer, het instrument bij uitstek om na te gaan hoe de bekendste banken scoren, op tal van vlakken. Want de Bankwijzer is geen statisch instrument maar een website die regelmatig wordt aangepast en bijgewerkt. En zo prijkt er nu een uitroepteken naast ING bij het thema Corruptie. Dat uitroepteken komt er omdat we merken dat de score van het beleid (de theorie) niet overeenkomt met de realiteit. Aangezien er ook reeds een uitroeptekens werden gezet bij Natuur en Mensenrechten, hebben we beslist om een uitroepteken toe te voegen bij de algemene score van ING.
Eigen schuld, dikke bult. Noemen ze dat. Bij ons en in Nederland.