naar nieuws

Financiële educatie wordt tegen volgend schooljaar opgenomen in de eindtermen van het middelbaar onderwijs. Scholen moeten ervoor zorgen dat leerlingen weten wat rente en inflatie is en zich een voorstelling van een gemiddeld nettoloon kunnen maken. "Na alle mogelijke andere problemen worden leerkrachten straks ook nog eens geacht om financieel analfabetisme de wereld uit te helpen?" vraagt een journalist in Knack zich terecht af.

Wel, het lijkt erop dat banken dit probleem al lang voor zijn. KBC Bank lanceerde vorig jaar met veel succes een educatief pakket voor het middelbaar onderwijs en naar het schijnt heeft BNP Paribas Fortis er ook een.

Het lespakket van KBC bevat weinig aandacht voor duurzaamheid en geeft naar ons goesting te weinig kritische context bij het begrip beleggen. Maar meer moeite dan met het pakket op zich, hebben we met het feit dat dit belangrijk thema in de context van een overbevraagd onderwijslichaam, wordt gekaapt door commerciële spelers.

FairFin maakt eigen educatief pakket 'Hé, dat is mijn geld!' voor middelbaar onderwijs

FairFin heeft inspiratie voor een eigen, aanvullend lespakket. Een die leerlingen een brede, kritische blik gunt op geld, investeringen en de financiële sector. Een pakket waar zij én de maatschappij, hun leven lang plezier van hebben.

In juni zijn we met docent Ines Dewulf en coach Ingriet Engelen gestart met een eerste proefles in het BSO. Vragen die in die les behandeld worden zijn: Wat doe jij met 1000 euro die je wordt toegeworpen?  Bij welke bank ben je, en waarom? Over welke thema's in de wereld ben jij verontwaardigd? Vertrekkend vanuit de leefwereld van de jongeren en wat hen raakt, gaan we samen op zoek naar wat banken doen met hun geld en wat zij daarvan denken. Na deze workshop hebben de jongeren kritisch nagedacht over de functie van banken, weten ze waar banken geld in investeren, weten ze hoe ze dat zelf kunnen opzoeken en banken kunnen vergelijken, en weten ze hoe ze zelf actie kunnen ondernemen om hier iets aan te veranderen.

FairFin biedt deze les tegen kostprijs aan aan scholen. Hier vind je praktische info voor docenten, bij vragen neem contact op met els.lauriks@fairfin.be

Er staan in mei 2 nascholingen voor leerkrachten gepland, waarna je de workshop zelf kunt geven: op 22 mei in Gent en op 23 mei in Antwerpen.

Daarnaast willen we de les uitbreiden en verdiepen naar een lessenreeks voor verschillende graden, klassen en met mogelijke vervolgstappen om in schooljaar 2019/2020 aan te bieden. Steun je dit project met een gift? Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest waarmee je tot 45% van je gift terugkrijgt via de belasting. Bedankt!