naar nieuws

De 37 grootste banken van de VS, Europa, Azie, Canada en Australie staken in 2016 samen 87 miljard dollar in extreme fossiele brandstoffen.

Een vandaag gelanceerd rapport van Rainforest Action Network, BankTrack, Sierra Club en Oil Change International, in partnersschap met 28 organisaties waaronder FairFin, onthult dat 's werelds grootste banken (waaronder ING, BNP Paribas en Deutsche Bank) klimaatverandering blijven voeden via de financiering van extreme fossiele brandstoffen. Deze financiering is wel sterk achteruit gegaan in 2016 (met 22%), maar ze doen het nog altijd in die mate dat we er niet mee onder de 1,5 graden opwarming gaan blijven zoals afgesproken in Parijs. Daarvoor is het nodig dat banken in hun beleid opnemen dat ze deze vormen van energie uitfaseren. Nummer 1 financier van extreme fossiele brandstoffen is JP Morgan Chase.

De sectoren waar het om gaat zijn: extreme olie (teerzanden, drillen op de Noordpool, diepzee-olie), steenkoolontginning, energieopwekking uit steenkool  en export van vloeibaar natuurlijk gas (LNG). Yann Louvel, campagnecoordinator klimaat en energie bij BankTrack: "Er is eenvoudigweg niet genoeg tijd voor excuses, gerommel in de marges en investeringen in dergelijke extreme infrastructuur. Banken geven af op het klimaatstandpunt van Trump, maar hun investeringen zetten hen aan dezelfde zijde. OK ze investeren in hernieuwbare energie, maar hun kortzichtige investeringen in fossiele brandstoffen laten zien dat ze totaal niet mee zijn met de klimaatdoelstellingen.”

"Het is belangrijker dan ooit dat het publiek weet wat de impact van de activiteiten van banken is op de klimaatcrisis., zegt  campagnedirecteur van Sierra Clubs campagne Our Wild America. “Mensen kijken wat banken doen met hun geld en ze zullen niet gerust zijn tot de laatste zich engageert om te investeren in een toekomst voor hun gemeenschap, hun economie en hun gezondheid.“

Het rapport gaat ook in op investeringen die de mensenrechten schenden (zoals het North Dakota Pipeline project) en de financiele gevaren van investeringen in fossiele brandstoffen.

Voor het gehele rapport en rapportcijfers van de banken www.ran.org/bankingonclimatechange